Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από πολύ μεγάλες ταχύτητες, αλληλεπίδραση και πολυπλοκότητα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους η καλή γνώση και αντίληψη της οικονομίας, παίζουν έναν πολύ καθοριστικό ρόλο για το παρόν και το μέλλον. Τόσο σε επίπεδο απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων, όσο και σε επίπεδο δημιουργικότητας, επιλογών, δράσεων και εν τέλει αποτελεσματικής λειτουργίας της οικονομίας, που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή όλων μας.
Του Γιώργου Σταμάτη*
Ζούμε σήμερα σε μια κοινωνία που κυριαρχεί το μίσος; Αν και η απάντηση είναι ευτυχώς όχι ακόμα, τα φαινόμενα βίας αυξάνονται, κάτι που επιβεβαιώνεται και από σχετικές έρευνες.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτό, όπως η ανασφάλεια των νέων για το μέλλον, καθώς μάλλον οι περισσότεροι θεωρούν απίθανο να ζήσουν μια ζωή καλύτερη από αυτή των γονιών τους. Σε αυτό θα προσθέσουμε και τη διάβρωση της αξιοπρέπειας της εργασίας. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί ένα μίνιμουμ επίπεδο ζωής και την κοινωνική αναγνώριση σε όσους δεν μπορούν να ανέβουν ψηλότερα από κάποιους άλλους.
Είναι παρεπόμενο φυσικά, πολλοί νέοι να έχουν την αίσθηση ότι κανείς δεν τους ακούει, δεν τους λογαριάζει. Από πολλές έρευνες προκύπτει ότι θεωρούν πως οι κρατικοί θεσμοί διοχετεύουν ενέργεια σε πράγματα που τους αφορούν ελάχιστα. Έτσι, αυξάνεται ένα αίσθημα ηττοπάθειας, απαξίωσης και γιατί όχι, τυφλού μίσους, που συχνά εκδηλώνεται βίαια, ακόμα και με χαρακτηριστικά «κοινωνικοπάθειας».
Είναι πλέον σίγουρο, ότι το θέμα της πανδημίας, με έμφαση στους εμβολιασμούς, θα μας απασχολεί σοβαρά για πολύ καιρό ακόμη.
Η σημερινή εικόνα είναι σίγουρα πολύ ανησυχητική, καθώς ένα 30% των ενήλικων και ένα 35% περίπου του συνολικού πληθυσμού, είναι ακόμη ανεμβολίαστο. Το γεγονός αυτό φαίνεται εκ πρώτης όψεως να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική κοινωνία είναι ανώριμη, σε σύγκριση ιδιαίτερα με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Read More